TAMBURE

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus gitare – PAKET:

16 x 45 min. nastave gitare (individualno)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave gitare INDIVIDUALNO - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave gitare.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Krunoslav Dražić - bisernica i brač
Damir Butković - tamburaško čelo, bugarija i berde

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Krunoslav Dražić, s navršenih 11 godina upisuju školu tambure u „KUD-u“ Zrinski u Brodskom Stupniku, a pod voditeljskom palicom gosp. Nenada Seletkovića. Sa nepunih 14 godina počinje svirati u raznim tamburaškim sastavima, a od tada do danas svake godine sudjeluje i na „Aurea Festu“, bilo kao član benda, festivalskog orkestra, autor ili kao umjetnik-izvođač na studijskim snimkama. Povremeno na festivalu „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači, festivalu „Šokačke pisme“ u Županji, svojevremeno „Brodfest“ u Slavonskom Brodu. Četverestruki je dobitnik  nagrade STATUS Hrvatske glazbene Unije. Uz razne bendovske angažmane od 2007. godine član je Brodske udruge tamburaša (BUT), te Brodskog tamburaškog orkestra (BTO), čiji je redoviti član do danas. 2017. god. postaje član respektabilnog benda u tamburaškoj glazbi – Berde Banda, u kojem  ponosom djeluje i danas.  2006. - 2012. god. sudjeluje kao izvođač „Hrvatskog tamburaškog orkestra“ (HTO) na koncertima u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod nazivom „Šokačka rapsodija“ u organizaciji „Šokadije“ iz Zagreba. Uz ulogu instrumentalista imao je čast pisati aranžmane za taj veliki orkestar, te se u nekoliko skladbi pojaviti i kao vokalni solist. Sa HTO-om također 2009. godine nastupa u glasovitoj bečkoj dvorani Wiener Konzerthaus, te 2010. u koncertnoj dvorani Muvesztek Palotaja u Budimpešti. Kao studijski glazbenik surađivao je sa mnogim  bendovima i solistima poput Jacquesa Houdeka, Miroslava Škore, Zdenke Kovačiček, Mire Ungara, Krunoslava Kiće Slabinca, Tereze Kesovija i drugih.

Damir Butković bio je član i osnivač brodske rock skupine XIII. Apostol s kojom je 1990. godine objavio album Miris prašine.  Osim što je svojevremeno kao basist bio član i svirao s brojnim brodskim rock sastavima, široj javnosti je najpoznatiji  kao berdaš tamburaškog sastava Berde Band i kao člani Rockoko orkestra. Osim kao vrsni instrumentalist, vrlo je aktivan i kao aranžer, predavač i pedagog. Gost dirigent orkestra Aurea festivala, Hrvatskog i Europskog tamburaškog orkestra, a stalni dirigent i umjetnički voditelj Brodskog tamburaškog orkestra, dobitnik nagrade Hrvatske glazbene unije Status, za najistaknutijeg glazbenika-instrumentalistu narodne glazbe 2004. i 2020. godine.

OPIS

"Tambura je važna sastavnica hrvatske materijalne kulture, a tamburaška glazba dobro hrvatske nematerijalne baštine. Jedno i drugo su vitalne odrednice hrvatskog kulturnog identiteta."

Mihael Ferić

Edukacija za bisernicu i brač se programski prilagođava svakom polazniku, kako početniku, tako i polazniku sa već stečenim znanjem muziciranja na tamburama, te njegovim glazbenim ukusima, vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja. Tako će svaki polaznik edukacijskog ciklusa imati priliku naučiti notno pismo, agogičke, dinamičke i ostale oznake u glazbenoj literaturi potrebne za izvođenje pojedine skladbe. Razviti koordinaciju lijeve ruke, sinkronizirati lijevu i desnu ruku, povećati pokretljivost prstiju lijeve ruke te naučite razlike u vrstama tremola. Uz pomoć sluha „skinuti˝ melodiju , naučiti kako svirati prvi, drugi, a kako treći glas u narodnim, tamburaškim ili pop pjesmama.

Uz prethodno navedeno kroz edukacijski ciklus polaznik će imati priliku naučiti kako naštimati pojedini tamburaški instrument, pravilno staviti/promijeniti žice na svom instrumentu.

Edukacijski ciklus sviranja berde, tamburaškog čela i bugarije/ kontra namijenjen je svima koji žele unaprijediti razinu sviranja ovih instrumenata.

Program će se prilagoditi ovisno o razini znanja i vještina polaznika, ali krenut ćemo od osnova: kako izabrati odgovarajući instrument i trzalicu, kako artikulirati različite boje i karaktere tona, kako skinuti pjesmu “po sluhu“ kako pročitati notni zapis ili bas tabelaturu, kako izgraditi odgovarajuću bas liniju ili liniju čela, kako izabrati pravi ton i/ ili akord.

Učit će se analiza i usvajanje ritmičkih obrazaca aktualnog repertoara narodne i popularne glazbe, komplementarne mjere i sve ostalo što danas jedan berdaš, čelista i kontraš trebaju znati.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata tambure, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi tambure, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP