PJEVANJE

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
od 15 do 40 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus pjevanja - PAKET:

16 x 45 minuta pjevanja individualno

3 x 45 minuta korepeticije

10 x 60 minuta solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)

2 x 45 minuta snimanja u studiju

CIJENA PAKETA: 2.950,00 kuna

Cijene po predmetima: 

16 x 45 min. pjevanja individualno - obavezni predmet                                                2.000,00 kuna 

3 x 45 min. korepeticije  - izborni predmet                                                                      300,00 kuna

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika) - izborni predmet          550.00 kuna

2 x 45 min. snimanja u studiju - izborni predmet                                                           300,00 kuna

4 x 60 min. komornog pjevanja

ili

skupnog muziciranja (min. 2 polaznika) - izborni predmet                                          400,00 kuna

Osim cjelovitog paketa, semestar možete upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave pjevanja.                                       

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna. Sudjelovanje polaznika pjevanja na produkciji je moguće samo uz upisanu nastavu korepeticije, a prema procjeni i u dogovoru sa voditeljem pjevanja.

Voditelji:
Marijana Matešić Jerković, prof. - pjevanje i komorna nastava
Trpimir Jerković, prof. - korepeticija i solfeggio
Dinko Janković, prof. - korepeticija, solfeggio i tonsko snimanje

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Marijana Matešić Jerković akademska je glazbenica i profesorica pjevanja (diplomirala na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu). Višestruka je dobitnica solističkih i zborskih nagrada i priznanja. Održala je brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu kao solistica i članica nekoliko ansambala (zbor HNK-a, zbor HRT-a, Komornog zbora Ivan Filipović itd.), te pohađala različite glazbeno-scenske seminare. Kroz 20 godina intenzivnog pedagoškog rada u različitim odgojno-obrazovnim i glazbenim ustanovama odgojila je niz učenika koji danas djeluje kao solisti i članovi raznih izvodilačkih sastava. Također je radila i kao studijska glazbenica te sudjelovala na snimanjima glazbenih albuma više izvođača. Suosnivačica je, umjetnička voditeljica i vokalna pedagoginja Medley Teatra. Potpisuje režiju rock mjuzikla Antigona prokletstvo roda u istom teatru.

Trpimir Jerković profesor je glazbene kulture (diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu). Radio je kao nastavnik na nekoliko škola, a od 2001. stalno je zaposlen u zagrebačkoj IV. gimnaziji kao profesor glazbene umjetnosti. Kao klavijaturist, surađivao je s brojnim imenima hrvatske estradne glazbene scene (Gibonni, Boris Novković, Jasna Zlokić, Massimo Savić i dr.) i sudjelovao na snimanjima glazbenih albuma raznih izvođača. U nakladi Dancing Bear-a izdao je tri nosača zvuka instrumentalne glazbe (Piano Dalmatino, 2008. Piano Slavonija, 2009. i Piano Dalmatino 2, 2014.), koje potpisuje kao klavirist i aranžer. Autor je Pjesmarice (Profil, 2007.), zbirke klavirskih obrada pjesama za potrebe glazbene nastave. Održavao je radionice namijenjene nastavnicima glazbene kulture, s temom Vještina sviranja i obrade pjesme po sluhu. Od 2004. godine stalni je član grupe Spice Grills. Suosnivač je i voditelj Medley teatra, a u rock mjuziklu „Antigona-prockletstvo roda“ potpisuje glazbu.

Dinko Janković, studijski i live glazbenik, aranžer, skladatelj, producent, multiinstrumentalist, profesor glazbene teorije. Dugogodišnja koncertna suradnja sa Tonyem Cetinskim rezultirala je i brojnim studijskim i live izdanjima na kojima se Dinko potpisuje kao glazbenik i aranžer. Tu su i najpoznatija Tonyeva dvd live izdanja poput Pulske „Arena live '08“ i „Live in Arena Zagreb Furia tour '09“, live in Umag, kao i tri studijska albuma : "Budi uz mene", "Ako to se zove ljubav", "Da capo" i „Opet si pobijedila“. Dinko je i potpisnik orkestracija Tonyevih pjesama koje su izvodili i najpoznatiji orkestri regije poput Zagrebačke i Beogradske filharmonije, orkestra RTV Slovenije i Simfonijskog orkestra HRT. Prethodno suradnji sa Tonyem i članstvu u bandu Živa Legenda za koji Dinko potpisuje i pjesmu „Sve što je bilo“, Dinko kao, tadašnji, član grupe Elemental izdaje album „Male stvari“ na kojem i potpisuje glazbu na 5 pjesama, od kojih su i poznati singlovi „Tako lijepa“ i „Napokon!“. Osim Elementala u hip hop žanru Dinko sudjeluje i na „No sikiriki“ od Ede Maajke, te na koncertima Marina Ivanovića Stoke. Sa Mirom Buljanom radi i na pjesmama na albumu Toše Proeskog „Pratim te“ (Pratim te, Tko ti to grize obraze i druge…) i na singlovima „Srce nije kamen“ i  „Veži me za sebe“. Sa Mirom, kao s i Antom Pecotićem, surađuje i na albumu Bojana Jambrošića „Bolji od ljubavi“.

OPIS

„Nikakve metode, nikakve sheme, ali sustav. Sustavni rad na temelju individualnih datosti svakog pojedinog pjevača, a prema općim zakonitostima razvoja glasa.“

Franciska Martiensen-Lohmann, njemačka pedagoginja

Pjevanje je najelementarniji, najspontaniji i najprirodniji način glazbenog ponašanja čovjeka, a niti jedan drugi instrument ne može izraziti ljudske osjećaje kao glas.

S obzirom da je svačiji glas jedinstven, kao otisak prsta, mi u Medley teatru pristupamo pjevačkoj edukaciji u prvom redu kroz individualni pristup, i to na razini obrazovnih razdoblja od 16 tjedana. Nastava pjevanja prilagođava se svakom pojedincu, već prema njegovim sposobnostima, predznanju i afinitetima.

Edukacija se sastoji od sustavnog rada na raznim vokalno-tehničkim i glazbenim područjima: anatomija i fiziologija dišnog sustava i vokalnog aparata, disanje, vokalna impostacija, intonacija, kontrola tona, artikulacija, dikcija, dinamika i fraziranje, razvijanje smisla za ljepotu tona i logičnost glazbene fraze, estetika pjevanja, proširenje raspona glasa u niži i viši registar, upoznavanje s vokalnim žanrovima i njihovim izvođenjem, svijest i fonacija, otklanjanje loših navika u pjevanju (ukočenje i grčenje vokalnog aparata), „razbijanje“ treme itd.

Korepeticija

U nastavi korepeticije, svaki polaznik uvježbava odabrani program uz klavirsku pratnju, čime dodatno razvija senzibilitet sluha, kao i osjećaj za ritam, tempo i glazbenu frazu. Na kraju svakog edukacijskog ciklusa, polaznik ima mogućnost na javnoj produkciji, uz pratnju korepetitora, izvesti odabranu i pripremljenu skladbu.

Snimanje u studiju

Kroz dva termina, svaki će se polaznik upoznati i s osnovama rada u tonskom studiju, u sklopu čega će snimiti svoju izvedbu odabrane skladbe.

Komorno pjevanje

Komorno pjevanje u osnovi je vrlo slično pjevanju u zboru, s tim da se nastava odvija u manjim skupinama (od 2 do 5 izvođača, dueti, terceti, kvarteti, kvinteti). Za razliku od zbora, gdje uglavnom više izvođača izvodi jednu dionicu, u komornim skupinama svaki je pojedinac dionica za sebe.

U okviru ove nastave, polaznici se osposobljavaju za izvođenje tzv. „back vokala“, razvijaju osjećaj muziciranja u grupi, uče se dinamičkom balansiranju, jačaju intonativnu stabilnost itd., a sve kroz primjere iz klasične i popularne literature.

Solfeggio i glazbena teorija

Iako živimo u vremenu u kojem klasična glazbena naobrazba nije presudna da bi se čovjek bavio glazbom, čak i profesionalno, određena su znanja i vještine s područja solfeggia i teorije glazbe nužna. Čak i nesvjesno, svi se ljudi susretnu sa solfeggiom u životu i to kroz činjenicu da pamte melodije brojnih pjesme. Ipak, većina ljudi, dok pjeva pjesmu, ne zna što se sve u njoj događa na području ritma, tempa, mjere, tonaliteta.

Nastava solfeggia i teorije glazbe podijeljena je u dva dijela.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa pjesama koje polaznici vježbaju na nastavi pjevanja, a za cilj ima osvještavanje toga što pjevaju.

TOP