PUHAČKI INSTRUMENTI

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus trube, trombona ili saksofona – PAKET individualna nastava:

16 x 45 min. nastave trube, trombona ili saksofona (individualno)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastava trube, trombona ili saksofona INDIVIDUALNO - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave trube, trombona ili saksofona.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Matija Šeremet, prof.mentor

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Matija Šeremet rođen 1990. godine u Zagrebu. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu, a daljnje obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Prvi ciklus studija završava 2015. godine u klasi prof. Daria Teskere, a drugi ciklus u klasi prof. Marina Zokića 2016. godine. Usavršava se na seminarima istaknutih pedagoga:  Reinhold Fridrich, Marin Zokić, Dario Teskera, Vjeran Ježek, Šime Vulelija 2008. godine. Sudjeluje na brojnim festivalima i koncertima kao što su: 3rd International Summer Jazz Meeting Lepoglava (2007.), Majske muzičke svečanosti (Sarajevo 2011., 2012., 2013., 2014.), Sarajevo Sonic studio, Koncertna sezona MAS  i brojni drugi nastupi solistički i komorni. Iskustvo sviranja u orkestru stječe u Sarajevskoj filharmoniji za vrijeme studiranja, a svoj rad u orkestru od 2017. godine nastavlja u HNK Osijeku gdje djeluje kao vanjski suradnik. Ističe se solističkim nastupima. S učenicima osvaja mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Voditelj Gradske limene glazbe ’’Željezničar’’ Slavonski Brod.

OPIS

"Cilj glazbe je dirnuti srca."

J. S. Bach

Edukacija za trubu, trombon ili saksofon se programski prilagođava svakom polazniku, kako početniku, tako i polazniku sa već stečenim znanjem muziciranja na trombonu, te njegovim glazbenim ukusima, vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja.  Tako će svaki polaznik edukacijskog ciklusa imati priliku naučiti notno pismo, agogičke, dinamičke i ostale oznake u glazbenoj literaturi potrebne za izvođenje pojedine skladbe. Uz pomoć sluha „skinuti˝ melodiju popularnih pjesama, naučiti pravilno disati i samim time povećati  kapacitet pluća koji je bitan i u fizičkom razvijanju.

Program će se prilagoditi ovisno o razini znanja i vještina polaznika, ali krenut ćemo od osnova: kako izabrati odgovarajući instrument i usnik, držanje instrumenta, projekcija tona i sve tehničke elemente (legata, staccata i lip fleksibilnosti) bitne za sviranje. Učit će se analiza i usvajanje ritmičkih obrazaca aktualnog repertoara narodne i popularne glazbe.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata instrumenta, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi instrumenta, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (trube, saksofona, trombona, gitare, klavira, pjevanja, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP