KLAVIR

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus klavira - PAKET:

16 x 45 min. nastave klavira

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 2.600,00 kuna

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave klavira - obavezni predmet - 2.100,00 kuna

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)  - izborni predmet - 650,00 kuna

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 400,00 kuna

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave klavira.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Trpimir Jerković, prof. - klavir
Dominik Došen, prof. - klavir
Dubravko Šef, prof. - solfeggio i glazbena teorija

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Trpimir Jerković profesor je glazbene kulture (diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu). Radio je kao nastavnik na nekoliko škola, a od 2001. stalno je zaposlen u zagrebačkoj IV. gimnaziji kao profesor glazbene umjetnosti. Kao klavijaturist, surađivao je s brojnim imenima hrvatske estradne glazbene scene (Gibonni, Boris Novković, Jasna Zlokić, Massimo Savić i dr.) i sudjelovao na snimanjima glazbenih albuma raznih izvođača. U nakladi Dancing Bear-a izdao je tri nosača zvuka instrumentalne glazbe (Piano Dalmatino, 2008. Piano Slavonija, 2009. i Piano Dalmatino 2, 2014.), koje potpisuje kao klavirist i aranžer. Autor je Pjesmarice (Profil, 2007.), zbirke klavirskih obrada pjesama za potrebe glazbene nastave. Održavao je radionice namijenjene nastavnicima glazbene kulture, s temom Vještina sviranja i obrade pjesme po sluhu. Od 2004. godine stalni je član grupe Spice Grills. Suosnivač je i voditelj Medley teatra. Autor je glazbe u rock mjuziklu „Antigona-prockletstvo roda“, predstavi za djecu "Petrica Kerempuh", dramskoj predstavi "Who the F... is Biba", te u mjuziklu "Mikrofoni - priča o pjevaču"

Dominik Došen, profesor glazbene kulture, diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je solfeggio u privatnim glazbenim školama gdje djeluje i kao korepetitor. Upisao je studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Puli, u klasi Lidije Horvat Dunjko, prof. art. Sudjelovao je u brojnim glazbenim projektima, operama, operetama, kazališnim predstavama, na natjecanjima te je pohađao mnoge seminare iz solo pjevanja i dirigiranja na kojima je stekao nova znanja i vještine. Radi kao profesor glazbene umjetnosti u VII. gimnaziji i Gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu. Aktualno je dirigent Hrvatskog pjevačkog zbora „Ivan pl. Zajc“, umjetnički voditelj/dirigent mješovitog zbora „Iosephus“, „zbora SEDME“ i „klape SEDME“. Klavijaturist je i pjevač u grupi „DomiNika“ koja se može pohvaliti brojnim nastupima diljem Hrvatske.

Dubravko Šef, akademski glazbenik i profesor glazbe za glazbeno- teorijske predmete na srednjim glazbenim školama sa dugogodišnjim pedagoškim stažem i iskustvom. Predavao klasičnu gitaru i solfeggio u osnovnoj glazbenoj školi,  nadalje solfeggio, harmoniju, polifoniju, povijest glazbe, glazbene oblike, dirigiranje, folklornu glazbu te vodio komorni pjevački zbor učenika glazbene struke na srednjoj glazbenoj školi. Također je predavao glazbenu umjetnost u općoj, jezičnoj i matematičkoj gimnaziji te,na Učiteljskom fakultetu Glazbenu kulturu I i II, Teoriju glazbe i vježbe iz sviranja, II i III i Metodike glazbene kulture te vodio pjevački  zbor. Svirao u tamburaškom sastavu (narodnu glazbu), a bavio se i rock - glazbom te svirao u brojnim brodskim i zagrebačkim bandovima: Marsoni, Eggs, Gorak med, Mladi, Grupa 220, Novi akordi... Također je vodio i brojne vokalne i instrumentalne.

OPIS

„Potrudi se da lagane skladbe sviraš dobro i lijepo, to je mnogo bolje nego svirati prosječno one teške.“

Robert Schumann

Edukacijski ciklusi klavira namijenjeni su i početnicima i onima koji žele unaprijediti svoje sviračko umijeće.

Nastava se programski prilagođava svakom polazniku i njegovim glazbenim ukusima (od klasične glazbe do popularne), vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja – tehničke vježbe, ljestvice, razdvajanje i osamostaljivanje ruku, pravilno postavljenje akorada i njihova raznovrsnost, čitanje nota u bas i violinskom ključu, izvođenje skladbi iz klasične i popularne literature, čitanje i sviranje prema zadanim akordskim simbolima (popularna glazba), sviranje po sluhu ili tzv. „skidanje pjesama“ i dr.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata klavira, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi klavira, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP