KLAVIR

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus klavira - PAKET:

16 x 45 min. nastave klavira

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave klavira - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave klavira.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Trpimir Jerković, prof. - klavir, solfeggio i glazbena teorija
Dominik Došen, prof. - klavir

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Trpimir Jerković profesor je glazbene kulture (diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu). Radio je kao nastavnik na nekoliko škola, a od 2001. stalno je zaposlen u zagrebačkoj IV. gimnaziji kao profesor glazbene umjetnosti. Kao klavijaturist, surađivao je s brojnim imenima hrvatske estradne glazbene scene (Gibonni, Boris Novković, Jasna Zlokić, Massimo Savić i dr.) i sudjelovao na snimanjima glazbenih albuma raznih izvođača. U nakladi Dancing Bear-a izdao je tri nosača zvuka instrumentalne glazbe (Piano Dalmatino, 2008. Piano Slavonija, 2009. i Piano Dalmatino 2, 2014.), koje potpisuje kao klavirist i aranžer. Autor je Pjesmarice (Profil, 2007.), zbirke klavirskih obrada pjesama za potrebe glazbene nastave. Održavao je radionice namijenjene nastavnicima glazbene kulture, s temom Vještina sviranja i obrade pjesme po sluhu. Od 2004. godine stalni je član grupe Spice Grills. Suosnivač je i voditelj Medley teatra. Autor je glazbe u rock mjuziklu „Antigona-prockletstvo roda“, predstavi za djecu "Petrica Kerempuh", dramskoj predstavi "Who the F... is Biba", te u mjuziklu "Mikrofoni - priča o pjevaču"

Dominik Došen, profesor glazbene kulture, diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je solfeggio u privatnim glazbenim školama gdje djeluje i kao korepetitor. Upisao je studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Puli, u klasi Lidije Horvat Dunjko, prof. art. Sudjelovao je u brojnim glazbenim projektima, operama, operetama, kazališnim predstavama, na natjecanjima te je pohađao mnoge seminare iz solo pjevanja i dirigiranja na kojima je stekao nova znanja i vještine. Radi kao profesor glazbene umjetnosti u VII. gimnaziji i Gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu. Aktualno je dirigent Hrvatskog pjevačkog zbora „Ivan pl. Zajc“, umjetnički voditelj/dirigent mješovitog zbora „Iosephus“, „zbora SEDME“ i „klape SEDME“. Klavijaturist je i pjevač u grupi „DomiNika“ koja se može pohvaliti brojnim nastupima diljem Hrvatske.

 

OPIS

„Potrudi se da lagane skladbe sviraš dobro i lijepo, to je mnogo bolje nego svirati prosječno one teške.“

Robert Schumann

Edukacijski ciklusi klavira namijenjeni su i početnicima i onima koji žele unaprijediti svoje sviračko umijeće.

Nastava se programski prilagođava svakom polazniku i njegovim glazbenim ukusima (od klasične glazbe do popularne), vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja – tehničke vježbe, ljestvice, razdvajanje i osamostaljivanje ruku, pravilno postavljenje akorada i njihova raznovrsnost, čitanje nota u bas i violinskom ključu, izvođenje skladbi iz klasične i popularne literature, čitanje i sviranje prema zadanim akordskim simbolima (popularna glazba), sviranje po sluhu ili tzv. „skidanje pjesama“ i dr.

Osim navedenog programa za klavir, u ponudi imamo i edukaciju za one koji sviraju klavijature (samostalno ili u nekom sastavu) i trebaju pomoć oko tehničkih postavki klavijatura, izrade soundova i općenito funkcioniranja klavijature u sklopu nekog banda.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata klavira, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi klavira, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP