BAS GITARA

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus bas gitare – PAKET individualna nastava:

16 x 45 min. nastave bas gitare (individualno)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Edukacijski ciklus bas gitare – PAKET skupna nastava:

16 x 60 min. nastave bas gitare (skupno – 2 do 6 polaznika)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

   CIJENA PAKETA: 300 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave bas gitare INDIVIDUALNO - obavezni predmet - 320 eura

16 x 60 min. nastave bas gitare SKUPNO (min. 2 polaznika) - obavezni predmet - 240 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura    

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave bas gitare.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Romeo Krželj - bas gitara
Trpimir Jerković, prof. - solfeggio i glazbena teorija

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Romeo Krželj aktivno se bavi glazbom već punih 40 godina. Glazbeni put započeo je svirajući puhačke instrumente u lokalnoj limenoj glazbi i KUD-u, a od dvanaeste godine paralelno svira gitaru i bas gitaru. U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri nastupao je i surađivao s gotovo svim eminentnim imenima hrvatske popularne scene - Massimo, Crvena jabuka, Hari Mata Hari, Dino Dvornik, Dado Topić, Mate Bulić, Neno Belan, Josipa Lisac, kao basist i kao gitarist. 2004. godine osniva grupu Spice Grills. Od kraja 90-ih godina aktivan je i kao studijski glazbenik i producent, a 2021. godine na MPA akademiji glazbene produkcije stječe zvanje audio inženjera/producenta.

Trpimir Jerkovićprofesor je glazbene kulture (diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu). Radio je kao nastavnik na nekoliko škola, a od 2001. stalno je zaposlen u zagrebačkoj IV. gimnaziji kao profesor glazbene umjetnosti. Kao klavijaturist, surađivao je s brojnim imenima hrvatske estradne glazbene scene (Gibonni, Boris Novković, Jasna Zlokić, Massimo Savić i dr.) i sudjelovao na snimanjima glazbenih albuma raznih izvođača. U nakladi Dancing Bear-a izdao je tri nosača zvuka instrumentalne glazbe (Piano Dalmatino, 2008. Piano Slavonija, 2009. i Piano Dalmatino 2, 2014.), koje potpisuje kao klavirist i aranžer. Autor je Pjesmarice (Profil, 2007.), zbirke klavirskih obrada pjesama za potrebe glazbene nastave. Održavao je radionice namijenjene nastavnicima glazbene kulture, s temom Vještina sviranja i obrade pjesme po sluhu. Od 2004. godine stalni je član grupe Spice Grills. Suosnivač je i voditelj Medley teatra. Autor je glazbe u rock mjuziklu „Antigona-prockletstvo roda“, predstavi za djecu "Petrica Kerempuh", dramskoj predstavi "Who the F... is Biba", te u mjuziklu "Mikrofoni - priča o pjevaču"

OPIS

"You can change harmony very subtly but very effectively as a bass player. That's one of the great privileges of your role and that's why I love playing bass.“  

Sting

Edukacijski program bas gitare namijenjen je svim zaljubljenicima u ovaj instrument, bez obzira na razinu znanja i umijeća sviranja. Program se prilagođava svakom polazniku ovisno o razini znanja i glazbenim htjenjima.

Program će obuhvatiti sve aktualne tehnike: finger style, slapping and popping i picking, čitanje notnih zapisa i tabelatura, ali i pojasniti sve što je potrebno da bi znali i mogli ugoditi svoj instrument (ugađanje šipke u vratu, ugađanje oktava, ugađanje visine žica i pickup-a.).

Cilj je unaprijediti tehniku, razviti koordinaciju lijeve i desne ruke, naučiti čitati sve vrste zapisa bas dionica te razviti samostalno izražavanje na instrumentu.

U dogovoru sa ostalim predavačima, tijekom edukacijskog ciklusa održavat će se i nastava skupnog muziciranja – kako sa polaznicima programa za bubnjeve, tako i skupno muziciranje s ostalim polaznicima, gdje će se razvijati unutrašnja dinamika sastava i grooove ritam sekcije.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata bas gitare, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi bas gitare, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP