HARMONIKA

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus gitare – PAKET:

16 x 45 min. nastave harmonike (individualno)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave harmonike INDIVIDUALNO - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave harmonike.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Dario Glavaš, prof. - harmonika

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Dario Glavaš diplomirani je harmonikaš i profesor  harmonike u glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima.  Svoje glazbeno obrazovanje započinje u  Slavonskom Brodu u kojem  kasnije postaje i član Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy. Studij harmonike upisuje na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi prof. Denisa Modrušana, a tijekom studija se aktivno usavršavao kod mnogih poznatih pedagoga i koncertnih izvođača kao što su Mika Vayrynen, Elsbeth Moser, Miljan Bjeletić, Vladimir  Blagojević, Krassimir Sterev, Pascal Contet, Corrado Rojac, Teodoro Anzellotti i drugi. U skolpu Erasmus + programa imao je priliku studirati na Muzičkoj akademiji u Gdansku u klasi prof. Krzysztofa Olczaka, te na Muzičkoj akademiji u Bratislavi u klasi prof. Borisa Lenka. Kao solist, član komornih sastava te kao član harmonikaškog orkestra osvaja mnogobrojne nagrade te nastupa širom regije i Europe. S harmonikaškim duom „Ars“ ostvaruje suradnje s kompozitorima Luccom Vanneschi (Italija), Shigeru  Kan-no (Japan), Nickos Harizanos (Grčka), Dražan Kosorić (BiH), Paul David Thomas (SAD), Vladimir Gorup (Hrvatska) i praizvodi brojne skladbe.  Aktivno piše aranžmane za različite komorne sastave te sudjeluje u radu Brodskog harmonikaškog orkestara Bela pl. Panthy za čiji je koncert orkestrirao i mjuzikl Flashdance. Njegovi aranžmani izvedeni su u dvoranama poput MD Vatroslava Lisinskog uz izvedbu gudačkog kvarteta Rucner, KKD Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu i na Muzičkim akademija u Vilniusu, Bratislavi i Gdansku.

OPIS

"Cilj glazbe je dirnuti srca."

J. S. Bach

Edukacija za harmoniku se programski prilagođava svakom polazniku, kako početniku, tako i polazniku sa već stečenim znanjem muziciranja na harmonici, te njegovim glazbenim ukusima, vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja. Tako će svaki polaznik edukacijskog ciklusa imati priliku naučiti notno pismo, agogičke, dinamičke i ostale oznake u glazbenoj literaturi potrebne za izvođenje pojedine skladbe. Razviti koordinaciju lijeve ruke, sinkronizirati lijevu i desnu ruku, povećati pokretljivost prstiju lijeve i desne ruke. Uz pomoć sluha „skinuti˝ melodiju , naučiti kako svirati prvi, drugi glas, a kako akordičku pratnju u narodnim, tamburaškim ili pop pjesmama.

Program će se prilagoditi ovisno o razini znanja i vještina polaznika, ali krenut ćemo od osnova: kako izabrati odgovarajući instrument, kako artikulirati različite boje i karaktere tona, kako skinuti pjesmu “po sluhu“ kako pročitati notni zapis itd.

Učit će se analiza i usvajanje ritmičkih obrazaca aktualnog repertoara narodne i popularne glazbe, komplementarne mjere i sve ostalo što danas jedan harmonikaš treba znati.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata harmonike, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi harmonike, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP