KLAVIR

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus klavira - PAKET:

16 x 45 min. nastave klavira

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave klavira - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 3 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave klavira.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Valentina Iveljić, prof. - klavir
Goran Potocki - klavir
Matija Pocrnić - klavir/klavijature

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Valentina Iveljić rođena 1996. godine u Vinkovcima. Svoj glazbeni put započela je u KC "Gatalinka" i KUD-u "Šumari" Vinkovci na što se nadovezalo i glazbeno obrazovanje. Osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Vinkovcima, kao paralelni program uz Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića - jezični smjer. U 2015. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija, a 2017. upisuje i Odsjek kompozicije s teorijom muzike. Diplomirala je u srpnju 2020. godine i stekla naziv magistra glazbene pedagogije, a par mjeseci kasnije završava preddiplomski studij Kompozicija s teorijom muzike i postaje sveučilišna prvostupnica kompozicije s teorijom muzike. Zaposlena je u Glazbenoj školi Slavonski Brod, aktivna je članica Hrvatskog pjevačkog društva "Davor" Slavonski Brod, a kao velika ljubiteljica folklora, članica je i voditeljica pjevanja u Kulturno-umjetničkom društvu "Šumari" Vinkovci. U suradnji s kolegicom, a ujedno i bivšom profesoricom, 2021. godine sudjelovala je kao izlagač na Međunarodnom interdisciplinarnom umjetničko-znanstvenom skupu "Pajo Kolarić i njegovo doba" povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Paje Kolarića, s temom "Slavko Janković (1897.-1971.), čuvar i promicatelj slavonske glazbene baštine".

Goran Potocki, završio Osnovnu glazbenu u Slavonskom Brodu, instrument klavir. Sa 18 godina počinje svirati (klavir i povremeno saksofon) u raznim brodskim glazbenim sastavima i to traje sve do danas. Surađuje sa brodskim harmonikaškim orkestrom Bela pl. Panthy, te sa ženskim vokalnim sastavom Ad Astra na raznim projektima. Povremeno radi kao studijski glazbenik u suradnji sa Adari, Barbarom Dautović i Matejom Predojević Petrićem. 2022. g. osniva trio PMF (F. Križan, M. Mitrović) s kojima održava solistički koncert u KKD IBM kao aranžer i izvođač jazz obrada.

Matija Pocrnić, od malih nogu okružen glazbom u obitelji i bližoj okolini. Nakon osnovne glazbene škole već se sa 13 godina počinje aktivno baviti sviranjem klavijatura po raznim glazbenim sastavima i u raznim glazbenim izričajima. Osim klavijatura i klavira, odlično se snalazi i na harmonici. Bez predrasuda o glazbenim žanrovima i sa jednakim entuzijazmom svira narodnu, zabavnu, klasičnu i pop/rock glazbu. U želji da proširi svoje glazbene horizonte, 4 godine je pohađao dodatne edukacije iz klavira i pjevanja u Medley teatru u Zagrebu. Veliki je zaljubljenik u klavijature i do danas ih je promijenio na desetke, a posebnu pozornost posvećuje editiranju zvukova klavijatura i radu na samplovima i na tom polju uvijek traži savršenstvo.

OPIS

„Potrudi se da lagane skladbe sviraš dobro i lijepo, to je mnogo bolje nego svirati prosječno one teške.“

Robert Schumann

Edukacijski ciklusi klavira namijenjeni su i početnicima i onima koji žele unaprijediti svoje sviračko umijeće.

Nastava se programski prilagođava svakom polazniku i njegovim glazbenim ukusima (od klasične glazbe do popularne), vodeći pri tome računa o svim segmentima sviranja – tehničke vježbe, ljestvice, razdvajanje i osamostaljivanje ruku, pravilno postavljenje akorada i njihova raznovrsnost, čitanje nota u bas i violinskom ključu, izvođenje skladbi iz klasične i popularne literature, čitanje i sviranje prema zadanim akordskim simbolima (popularna glazba), sviranje po sluhu ili tzv. „skidanje pjesama“ i dr.

Osim navedenog programa za klavir, u ponudi imamo i edukaciju za one koji sviraju klavijature (samostalno ili u nekom sastavu) i trebaju pomoć oko tehničkih postavki klavijatura, izrade soundova i općenito funkcioniranja klavijature u sklopu nekog banda.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata klavira, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi klavira, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP