BAS GITARA

MEDLEY

PRIJAVNICA

MEDLEY

INFORMACIJE

Uzrast:
min. 8 godina

Trajanje edukacijskog ciklusa:
16 tjedana (4 mjeseca)

Edukacijski ciklus bas gitare – PAKET:

16 x 45 min. nastave bas gitare (individualno)

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika)

CIJENA PAKETA: 400 eura

Cijene po predmetima:

16 x 45 min. nastave bas gitare INDIVIDUALNO - obavezni predmet - 320 eura

10 x 60 min. solfeggio i glazbena teorija (min. 2 polaznika)  - izborni predmet - 100 eura

3 x 60 min. skupno muziciranje (min. 2 polaznika) - izborni predmet - 50 eura    

Osim cjelovitog paketa, semestar se može upisati kombinirajući jedan ili više ponuđenih izbornih predmeta uz obavezno pohađanje nastave bas gitare.         

NAPOMENA: Edukacijski centar Medley teatra tijekom godine organizira javnu produkciju polaznika koja nije obavezna, a sudjelovanje je moguće samo prema procjeni i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

Voditelji:
Damir Butković - bas gitara

KRATKI ŽIVOTOPISI VODITELJA:

Damir Butković bio je član i osnivač brodske rock skupine XIII. Apostol s kojom je 1990. godine objavio album Miris prašine.  Osim što je svojevremeno kao basist bio član i svirao s brojnim brodskim rock sastavima, široj javnosti je najpoznatiji  kao berdaš tamburaškog sastava Berde Band i kao član Rockoko orkestra. Osim kao vrsni instrumentalist, vrlo je aktivan i kao aranžer, predavač i pedagog. Gost dirigent orkestra Aurea festivala, Hrvatskog i Europskog tamburaškog orkestra, a stalni dirigent i umjetnički voditelj Brodskog tamburaškog orkestra, dobitnik nagrade Hrvatske glazbene unije Status, za najistaknutijeg glazbenika-instrumentalistu narodne glazbe 2004. i 2020. godine.

OPIS

"You can change harmony very subtly but very effectively as a bass player. That's one of the great privileges of your role and that's why I love playing bass.“  

Sting

Edukacijski program bas gitare namijenjen je svim zaljubljenicima u ovaj instrument, bez obzira na razinu znanja i umijeća sviranja.

Program se prilagođava svakom polazniku ovisno o razini znanja i glazbenim htjenjima.

Program će obuhvatiti sve aktualne tehnike: finger style, slapping and popping i picking, čitanje notnih zapisa i tabelatura, ali i pojasniti sve što je potrebno da bi znali i mogli ugoditi svoj instrument (ugađanje šipke u vratu, ugađanje oktava, ugađanje visine žica i pickup-a.).

Cilj je unaprijediti tehniku, razviti koordinaciju lijeve i desne ruke, naučiti čitati sve vrste zapisa bas dionica te razviti samostalno izražavanje na instrumentu.

U dogovoru sa ostalim predavačima, tijekom edukacijskog ciklusa održavat će se i nastava skupnog muziciranja – kako sa polaznicima programa za bubnjeve, tako i skupno muziciranje s ostalim polaznicima, gdje će se razvijati unutrašnja dinamika sastava i grooove ritam sekcije.

Solfeggio i glazbena teorija

S obzirom da se tijekom sviranja polaznici susreću s mnoštvom pojmova i situacija iz područja solfeggija i teorije glazbe, a nemoguće ih je sve razjasniti tijekom sata bas gitare, svakako je preporuka pohađanje ovog predmeta.

Jedan se dio nastave odvija po principu klasične glazbene naobrazbe gdje se polaznici upoznaju s osnovama notne pismenosti i glazbene teorije ili je usavršavaju, ako imaju određena predznanja. Pomoću raznih vježbi i diktata radi se na sustavnom razvijanju glazbene memorije, „brušenju“ intonacije, osjećaja za ritam, upoznavanju s raznim oznakama koje čine notni zapis itd.

Drugi dio nastave sastoji se od analize notnih zapisa skladbi koje polaznici sviraju na nastavi bas gitare, a za cilj ima osvještavanje i razumijevanje toga što sviraju.

Skupno muziciranje

Skupno muziciranje podrazumijeva nastavu sa drugim polaznicima (gitare, pjevanja, klavira, violine, bas gitare ili bubnjeva) gdje će zajedno, kroz odabrane skladbe svladavati vještine i zakonitosti sviranja u skupini. Neki od osnovnih zadataka ove nastave su - poštivanje svih sudionika u skupini, slušanje ostalih izvođača, stvaranje kompaktnog i lijepog zvuka, rad na preciznom ritmu, intonaciji i sl.

TOP